Folyamatosan kísérletezem különböző lisztek felhasználásával, és mostanság a kókuszliszten van a hangsúly. Szeretnék tökéletes paleo muffint sütni kókusztlisztből, de nem olyan egyszerű ez, mint ahogy először gondoltam. Az volt az eddigi tapasztalatom, hogy ha csak kókuszlisztet használok, akkor szétesik a tészta és túl édes és tömény is egyszerre. Ezért most hajdinaliszttel és barnarizs-fehérjével kevertem. A hajdina nem csak a lisztérzékenyeknek ajánlott, hiszen magas a rost és vitamintartalma, ráadásul a többi gluténmentes lisztekhez viszonyítva dupla annyi a fehérjetartalma is. Van egy sajátos íze, amit valaki vagy szeret vagy nem, de például ebben a muffin receptben az erdei gyümölcsök savanyúsága valamennyi mértékben elfedi a klasszikus hajdina ízt. A másik összetevő, a barnarizs-fehérje, kiváltható akár normális fehérjeporral is ha valaki nem tejérzékeny. Én most próbáltam ki először, eddig borsó alapú vegán fehérjeporokkal próbálkoztam, amik őszintén szólva egyáltalán nem ízlettek. 😀 Azért szeretem a különböző süteményekben növelni a fehérje szintet, mert így sokkal laktatóbbnak érzem őket. Főleg reggelire szoktam sütit enni, és ha csak a szénhidrátot tartalmaz, úgy 1 óra múlva minimum újból megéhezek.
Szóval lássuk ezt a nagyszerű muffin receptet 🙂
Hozzávalók ( nekem 9 db muffin lett ebből a mennyiségből )
- 45g hajdinaliszt
- 10g kókuszliszt
- 30g barnarizs fehérje ( kiváltható fehérjeporral vagy több hajdinaliszttel )
- 5g szódabikarbóna
- 160g növényi tej
- 50g eritrit
- 100g fagyasztott erdei gyümölcs
- pár csepp vanília aroma
- 1 tojás
Keverj össze mindent, töltsd a tésztát szilikon formákba vagy muffinpapírba, és előmelegített sütőben 180°-on süsd kb 20 percig.