A pasticciotto Dél-Olaszországból, pontosabban Lecce városából, és térségéből származik. Gyakorlatilag ez egy pite tésztára hasonlító kis kosárka vanília krémmel töltve. Nekem ez az egyik kedvenc Olasz desszertem és igazán különleges számomra talán azért is mert Lecce-ben éltem egy rövid ideig Erasmus miatt. Tényleg ajánlom mindenkinek, hogy egyszer kóstolja meg az eredeti verziót :D. Ha esetleg valaki arra járna akkor az Alvino-ban, Martinucci-ban, vagy a Pasticceria Chantilly-ben lehet kapni szerintem a legfinomabbakat :D.
Na de nézzük, hogy hogyan is lehet elkészíteni otthon ezt a finomságot 🙂 Én általában ha sütök otthon valamit, akkor azt mentes verzióban teszem, mert a nem menteset megvehetném akárhol. Persze sajnos ez a pasticciotto esetében nem feltétlenül igaz, de akkor is jobban szeretem light-osabban elkészíteni a dolgokat, cukormentesen és ha tudom akkor tejmentesen. De ha ti nem szeretnétek cukormentes sütit enni, akkor nyugodtan használjatok cukrot eritrit helyett, és tejet a növényi tej helyett.
Hozzávalók (kb 6 pasticciotto-hoz)
Tésztához:
300g liszt
150g eritrit
100g disznózsír ( bizony a pasticciotto eredetileg disznózsírral készül, de a sütiben egyáltalán nem lehet ezt észrevenni. Persze ha valaki nem szeretné ezzel akkor margarinnal vagy vajjal is ki lehet váltani.)
2-3 tojás
Krémhez:
0,5L növényi tej
80g eritrit
100g kukorica vagy burgonya keményítő
1/2 bio citrom héja reszelve
1 kupak vanília aroma
3-4 tojássárgája
A tésztához keverd össze az összes hozzávalót, majd tedd be a hűtőbe pihenni a tésztát amíg a krémet főzöd. A krémhez először tedd fel a tejet főni egy lábasban, közben keverd össze a többi hozzávalót krémesre. Ha kell, akkor adagolj hozzá nyugodtan egy kicsit a tejből. Amikor már felmelegedett a tej (nem kell felforralni), akkor folyamatos kevergetés mellett add hozzá a krémet. Addig keverd, amíg egy nagyon sűrű masszát nem kapsz. Ezt utána hagyd kihűlni.
Ezután nyújtsd ki a tésztát, és vágj kicsit nagyobb ovális formákat, mint a pasticciotto sütőforma. Tapogasd bele a tésztát a formába, majd töltsd meg a vanília krémmel. A legvégén pedig fedd le tésztával, és zárd le teljesen a krémet. Ezután a sütésre kész pasticciotto-kat pihentesd a hűtőben kb 1 óráig, hogy biztosan lehűljön a krém teljesen. Ha kihagyod ezt a részt, akkor a sütőben a krém nagyon folyékony lesz ismét és ki fogja lyukasztani a tésztát és kifolyik. 😀 Ja és ne töltsd teljesen tele a kis kosárkát mert akkor is ki tud folyni belőle.
Ha neked nincs pasticciotto formád, akkor szilikon vagy fém muffin formába is tökéletes lesz, és ebből a tésztából több darab is ki fog jönni, mint 6. Abban az esetben pedig, ha szeretnél ilyen formát venni, akkor írj nekem nyugodtan Instán, mert be tudom szerezni neked 🙂 Én Lecce-ben vettem az enyéimet, Magyarországon sajnos nem kapható.