Ha már unod a zabkását, vagy csak szimplán ki szeretnél próbálni valami mást is, akkor kóstold meg a hajdina vagy köleskását. Mindkettő gluténmentes, így akkor is fogyaszthatod, ha gluténintolenciád/allergiád van. Arról nem is beszélve, hogy percek alatt elkészül, és igazából elég egy kis forróvíz hozzá, mint amikor instant zabkását készítesz, csak ehhez nincs hozzáadva feleslegesen cukor és egyéb adalékanyagok sem. Igazából nincs egy kőbevésett recept hozzá, amit ha nem követsz akkor nem fog sikerülni, de nekem van egy alapreceptem ami alapján az egész kása kb 300 kalóriát fog tartalmazni. A hajdina vagy köleskása alapot natúran lehet venni, és én a Provega trend a márkája annak amit én szoktam használni. Lehet felmerült benned, hogy mi is az a hajdina meg köles, miközben ezt a bejegyzést olvasod :). Bár nem teljesen gabonák, de a köznapi értelmezésben oda sorolják őket. Lehet köretként kifőzve fogyasztani, mint a rizst például, de lisztté őrölve gluténmentes kenyerek, sütemények alapanyagaként is használják. A hajdinának van egy speciális íze, amit valaki vagy nagyon szeret vagy nagyon utál. Süteményekben és kenyerekben citromlével el lehet fedni ezt az ízt, de ebben a kásában érződik. Én speciel nagyon szeretem, és tökéletesen illik hozzá a kakaópor.
Hajdina/köleskása alaprecept:
- 20g hajdinakása/köleskása
- 20g barnarizscsíra fehérjepor (sima fehérjeporral is pótolható, vagy több kása alappal)
- 20g eritrit
- 2 dl víz (ha nem lábasban melegíted össze az egészet, akkor legyen forró víz)
- 4g útifűmaghéj
- + ízesítés, például fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, kakaópor, vanília aroma
1.mód: Egy tálban keverd össze a hozzávalókat, öntsd le 2 dl forralt vízzel, kevergesd el, majd hagyd állni 3-5 percig.
2.mód: Egy lábasban keverd össze a hozzávalókat, és alacsony lángon, folyamatosan melegítsd össze. Én ezt a verziót szoktam választani, mert jó forró lesz a kása és kítűnően lehet csokit olvasztani a tetejére. 🙂