Mi is az a ricotta? A ricotta Olaszországból származik, és a sajtkészítés egyik melléktermékeként képződik. Bizony, egyébként az olasz konyhára jellemző, hogy megpróbálnak minden maradékot újra felhasználni, és nem kidobni. A ricotta nem tévesztendő össze a túróval, míg a túró rögösebb és savanykásabb, a ricotta lágy, tej ízű krémes állagú. Számos recepthez használható, mind édesen, mind sósan fogyasztják.
Ezúttal egy liszt, cukor és hozzáadott zsiradék mentes receptet hoztam, melyet nem csak gyorsan össze lehet dobni, de cserébe isteni finom is :))
Hozzávalók
- 250g ricotta
- 60g eritrit
- 2 tojás
- 25g tápióka keményítő
- fél tábla étcsoki
- egy kupak vanília aroma
- ha van otthon limoncello, akkor 1 kupak limoncello, ha nincs, akkor egy bio citrom héja lereszelve
A tojásokat válaszd szét! A sárgájához keverd hozzá az eritritet, az aromát, a limoncellot, majd elektromos habverővel dolgozd össze! Ezután add hozzá a ricottát és a tápióka keményítőt is! Majd a tojásfehérjét verd kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a ricottás krémbe, hogy ne “törjön össze” a hab. Legvégül pedig szeletelt fel apró darabokra a csokit, és keverd el az egészet! Egy sütőpapírral kibélelt formában süsd 200 fokon kb fél óráig!